Australië staat in brand

We zijn net (zat. 4-1-2020) terug uit Australië en werken de nieuwsberichten over de achterliggende periode door en bij en telkens komen de branden in Australië weer terug. Ook familie vraagt of het werkelijk zo erg is.
Tijdens ons verblijft in Sydney bij onze zoon, hebben wij niet of nauwelijks hinder ondervonden van de branden. Die zijn op zo’n 80 km van het centrum alleen te merken als het hard waaide en dan merk je dat bij het ademhalen en aan de geur van vuur en de stinkende kleren ’s avonds thuis. De meegebrachte mondkapjes hebben we ‘gelukkig’ niet hoeven te gebruiken.

Wel kunnen we bevestigen dat het echt zo erg is als de beelden op televisie. Wij zagen die daar dagelijks op het nieuws voorbij komen, maar als je dan onderstaand bericht bij de NOS voorbij ziet komen, krijg je wel een brok in de keel.

‘Het vuur ging zo snel, de dieren hadden geen enkele kans’
“Je hart breekt. Het was echt verwoestend.”

Hoewel het nog niet mogelijk is de precieze omvang van de schade op te nemen, is al duidelijk dat de unieke natuur op het Australische Kangaroo Island zwaar te lijden heeft onder de natuurbranden. Het eiland, iets groter dan de provincie Noord-Brabant, is populair bij ecotoeristen.

Op beelden zijn honderden kadavers van kangoeroes en schapen te zien en veel leefgebied van zeldzame soorten is verloren gegaan.
Ik kan ze niet meer zien, maar hier de link naar het NOS artikel

Author: bughunter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.