Verslag Lofotenreis 2019

Lofoten 2019

Vooraf:

Wij zijn echte Noorwegen liefhebbers, dat is wel duidelijk denk ik. Maar deze vakantie worden /zijn wij geconfronteerd met een heel ander Noorwegen. Het idyllische is grotendeels weg, bij één op de twee huizen (zeker op de Lofoten) staat tegenwoordig een camper en ook op de campings is het / zijn ‘vergeven’ van deze grote witte suikerklontjes. Dat gaat zelfs zo ver, dat de tentkampeerders tegenwoordig op de overgebleven, lees minder aantrekkelijke, plekken op de camping mogen staan en deze koekblikken, er zitten ook mooie VW’s en Pössl’s hoor, prominent vooraan.

Vaak zagen we een verwijzing naar een camping met een tent pictogram, maar gingen we kijken en was er geen plek te bekennen.

DUS : de met tent reizende Noorwegen-ganger moet tegenwoordig echt zoeken naar een camping waar plek is voor tenten. Gelukkig vonden wij er een paar, maar de schaarste slaat toe in dit mooie land.

Zaterdag 13 juli 2019 (Lochem – Kiel 445 km)
Iets later, half zeven, dan de bedoeling was op weg naar Kiel. Veel oponthoud op de Duitse autobahn, gaat de tijd dan toch nog dringen ….. nee, toch nog keurig op tijd in Kiel. Het laatste stukje zelfs via een alternatieve route. Mooi.
Door/langs Hamburg dit keer ook anders, niet door de Elbetunnel, maar via buitenwijken van de stad, geen Elbe gezien. We rijden op de navigatie app van Colorline en die kwam met deze suggestie.

Op tijd bij de boot en er ook ruim op tijd met de auto de boot op, gelijk naar onze hut, spullen wegbrengen en weer even het dek op om van het warme weer te genieten en om de afvaart uit de haven / Kielerbucht mee te maken.

We zijn aan boord een beetje de verschillende dekken gaan verkennen, wat een groot schip deze keer met veel tax free, maar op deze boot ook veel gewone shops. We eindigen de middag bij de pizzeria.
In de avond komen we nog een aantal keren langs de pizzeria en staat er telkens een lange rij mensen te wachten. Goede keuze dus om aan het eind van de middag te gaan.

Trouwens: gebruik nooit je mobiele telefoonverbinding op een boot als dit. Gaat namelijk via satellietverbinding en dus buiten de meeste bundels. Duurrrr…

Zondag 14 juli 2019 (Oslo – Lillebo 290 km)
Goed en door geslapen deze nacht en we zijn na een douche klaar voor het ontbijt. Heerlijk en erg uitgebreid ontbijt gehad, we namen er de tijd voor. Ik heb zoiets nog niet eerder meegemaakt, je kon er echt allen krijgen, van gebakken aardappelen tot gebakken spek of eieren tot diverse soorten brood met heel veel soorten broodbeleg. Snap nu wel waarom die Amerikanen die cruisen er zo gezond uitzien. Je zult dit drie weken lang elke morgen ‘moeten’ doen. Is niet gezond.

Nog een hele tijd aan de dek geweest om de aankomst in Oslo te bekijken. Inmiddels bekend hoe dat gaat, maar blijft mooi om mee te maken. Na de eerste oproep de spullen uit de hut opgehaald en op naar de auto. Was nog even flink zoeken, maar we vonden ‘m verstopt achter vrachtauto’s.

Van boord af en erg lang moeten wachten voor we de E18 en E6 de rondweg van Oslo op konden rijden.
Op naar Femund via bekende plaatsen als Strømmen, Kløfta, Jessheim, Råholt, rechts langs de oevers van het Mjøsameer omhoog en halverwege rechts weg 3 op richting Elverum. Hier gaan we de grote weg even af en rijden het ‘centrum’ in op zoek naar een Bakeri om wat te drinken, maar tja, het is zondag en in deze stad zijn er helemaal geen winkels open. De parkeren bij de grote winkels en zien dat daar nog een tentje open is en eerlijk waar, lekkere cappuccino.
Verder gaat het richting Trysil over weg 25 en over weg 26 verder Engerdal en Drevsjø. Even daarvoor onder de cappuccino in Elverum, Mieke nog geAppt om te vragen waar ze is, ‘thuis’ in Lillebo of op het FCC in Sorken. Ze voelt zich nog niet zo lekker dus straks rechtsaf de 218 op, ze is nog ’thuis’.

Lillebo [nabij de grens met Zweden]
Heerlijk om weer in deze streek te zijn, te genieten van de absolute rust die dit huis uitstraalt én bij te kletsen met Mieke. Gelijk een paar foto’s naar de mannen gestuurd, die herkenden het gelijk en we moesten Mieke de groeten doen.

Na het eten, sperziebonen, gaan wij nog even snel naar het FCC (https://www.femundcanoecamp.com). Karin en Rik runnen de zaak nu en Bengt mag daar blijven wonen, scharrelt wat rond en doet klusjes, maar eigenlijk hoeft hij helemaal niets meer te doen.
Moeder en Axel zijn wakker en Karin komt ons gelijk verwelkomen, blij ons weer te zien. Even later komt de trotse vader met hun zoon ook, wat is ie klein en kwetsbaar, maar een mooi mannetje hoor. En de opvolger vertelt Karin trots.

We laten het stel alleen en beloven morgen nog even langs te komen. ‘Thuis’ in Lillebo, kletsen we Mieke bij en gaan daarna voldaan en een lange dag naar bed.

Maandag 15 juli 2019 (Lillebo – Sorken FCC 15 a 20 km)
Heerlijk geslapen en samen met Mieke ontbeten. Beetje luieren, beetje kletsen, beetje over het binnenmeer staren en verder eigenlijk niet veel gedaan. Nog wel naar Drevsjø supermarkt geweest om boodschappen te doen.

’s Middags rijden we weer langs het Femundmeer met flink wat witte koppen op de golven. Je zult nu maar in een kano zitten en op het meer zijn …

Femund Canoe Camp

We gaan gelijk het bruggetje oven om te kijken bij de plekken waar we in het verleden met de tent gestaan hebben. Niets, maar dan ook niets veranderd. Wel staat er achteraan net buiten de grenzen van het kamp een hut die achteraf van de ‘Duitse medewerkster’ blijkt te zijn. Die is er dus ook nog steeds.
We lopen dezelfde weg terug en kijken nog even onder het gebouw bij de geweldig gerenoveerde toiletten en douches in de kelder, een hele verbetering, kan weer jaren mee.
We maken nog even een praatje met Bengt en Rik, feliciteren hem met het huwelijk en gaan weer. Karin en Axel lagen te slapen, mooi laten zo.

Thuis bij Mieke lekker gegeten veel gekletst, laten uitleggen hoe we over een paar weken haar nieuwe huis moeten vinden en gaan dan naar bed. Morgen vroeg weer op, want we willen flink wat kilometers naar ‘boven’ maken.

Dinsdag 16 juli 2019 (Lillebo – Namsos 442 km)
Inderdaad vroeg op, ontbijten met Mieke, nog een beetje kletsen, spullen in de auto en gaan. Ehh 1,5 km op weg nog wel even terug, want ik had mijn bril en mobiel nog op tafel laten liggen.

In Drevsjø rechtsaf weg 26 en verderop weg 28 rechtdoor richting Røros. Laatste stukje, vanaf Os rechtsaf over weg 30. In Røros willen we even langs de Tourist-info om te vragen naar de status van een b weg, weg 705, die we verderop willen nemen. Je kunt dan meer via het oosten, bij Glåmos rechtsaf langs het meer en bij Brynhildsvollen linksaf naar het Noorden rijden en Trondheim links laten liggen.
We besluiten dat echter niet te doen, we willen immers ‘meters maken’. In plaats daarvan drinken we onderweg een bak koffie met een waanzinnig lekker stuk gebak erbij trouwens. Daarna pakken we de snelle weg, weg 30 en vanaf Støren de E6 naar Trondheim en zien daar wel verder.

We zijn verder gereden over de E6 via Malvik, Stjørddalshalsen richting Steinkjer en gaan daar linksaf weg 17 op richting Namsos en daar staan we nu op de Namsos-camping (https://namsos-camping.no/) (hut NOK 550,00/€ 55,00) strak tegen het vliegveld aan. Weinig vliegverkeer overigens en dus best wel rustige camping.

We hebben net onder het eten van de tomatensoep, besloten deze weg te vervolgen. Dat is de Kystriksveien FV.17: Steinkjer – Bodø. Die ‘kusten route’ begint eigenlijk pas Kjelda, waar weg 802 van links komt. Wij gaan eerst bij Namsos links weg 769 omhoog langs de kust richting Lund.
Weg 17 pakken wij bij Kjelda weer op. Dit eerste stuk over weg 769 gaat over diverse eilandjes voor de kust en is ook een geweldige en bekende fietsroute die ik via Facebook (https://www.facebook.com/kystriksveien.no/) al een tijdje volg. Zou ik altijd nog wel een keer willen doen op de fiets, maar kijk nu, we doen de route nu met de auto geweldig.

Woensdag 17 juli 2019 (Namsos – Kvalvik 167 km)
Vertrek vanuit Namsos richting Holm. Als we dat vandaag halen zou mooi zijn. We doen de gouden route van Steinkjer – Bodø. Met de overnachting in Namsos zit je al een flink deel op de route. Vandaag een paar pontjes meepakken. We vertrekken over de 769 in de richting van Lund waar de eerste pont naar Hoflesja (20 minuten NOK 179 auto + 2 pers.) net vertrokken is. Ruim tijd voor een kop koffie uit de Kro bij de boot. Maken een praatje met de dame achter de kassa en die kan ons vertellen dat het weer er alleen maar beter op wordt.
Achter het gebouw staan twee ‘meiden’ hun fiets weer op te pakken en we zien ook een toiletgebouw. Je kunt hier dus ook overnachten.

Bjørnvika Natursenter

Als eerste de boot naar Hoflesja af en richting Rørvik, weg 769/770, het schiereiland Inner-Vikna op, waar we een klein rondje over het schiereiland maken. Afgezien van een paar mooie uitzichten hadden we ons dat beter kunnen besparen. Wel komen we nog over een hele hoge brug, waar de Hurtigruten onderdoor gaat en dat zijn soms grote boten. Terug over de 770/771 richting het schiereiland Austra. We gaan er niet op, willen de boot van Holm naar Vennesund (20 minuten NOK 179 auto + 2 pers.) proberen te halen en dan een camping zoeken. We rijden weer Oostwaarts langs Kolvereid, Rokka naar Foldereid en gaan het links weg 17 op langs Botnet, Årsand, (Kjella) Kjelda, Storheil naar Holm. Bij de boot aangekomen, staat er al een flinke rij te wachten. Dat zal de volgende boot worden denken we, maar nee, als voorlaatste mogen we mee. Mooie overtocht en via weg 17 vervolgen we de route. De eerste camping is gelijk naast de boot in Vennesund, gaan we dus niet doen, liggen we ons morgenvroeg in bed te ergeren. We rijden door en gaan kijken bij de tweede camping nabij Vik, daar gaan we aan het begin van het dorp naar links tot aan de kust bij Kvalvik / Kvalvikstranda, mooie rustige camping (Bjørnvika Natursenter | http://www.bjornvika.com/) dachten we. Is het ook wel hoor, moet je de Nederlanders voor ons met tweeluidruchtige honden en dito twee kinderen niet meewegen. Gelukkig hebben we een hut, klein, maar voor (hut NOK 390,00/€ 39,00) goedkoop en prima verblijf.

Donderdag 18 juli 2019 (Kvalvik – Sandvika Kilboghavn)
Verder weer langs Trælnes, Staulan, Skille richting Brønnøysund over weg 17. We missen een afslag bij Salhus (mijn fout) en rijden het stadje in over

Torghatten

weg 76 én door over een hele hoge brug richting het eilandje Torget met de bezienswaardigheid Torghatten (https://en.wikipedia.org/wiki/Torghatten). Dat is een enorm gat in de berg waar je doorheen kunt lopen. Moet je er wel eerst naartoe wandelen 3 uur zegt men en gaan we dus nu niet doen. We staan nu te wachten bij de boot van Horn naar Anddalsvågen (20 minuten NOK 160), vandaar willen we even flink doorrijden naar Forvik(a) om nog op de boot van 12.00 uur van Forvika naar Tjøtta (60 minuten NOK 290). Is een overtocht van een uur en dus kunnen we heerlijk aan boord zitten en genieten van het mooie weer.

Op Tjøtta rijd je, weg 17 via Offersøya, over een langtong. Halverwege maken we een pauze aan de rechterkant met uitzicht op een meer. Een vader, of een opa, komt met de motorboot op deze zelfde plek zijn dochter oppikken. Grappig, bootkleren aan en hop daar gaan ze. Wij rijden ook verder het eiland Alsta over richting Lund, Sandnessjøen , Leland, Leiren naar Indri Låvong om de boot naar Nesna (25 minuten NOK 140) te nemen, net op tijd, we kunnen er zo op. Bij de Joker aan de andere kant doen we boodschappen en rijden verder. Mooie route hier langs de kust, maar we moeten verder en tanken. Bij een jachthaven in Sjonbotn lukt het niet, dat wil zeggen ik wist de code van de Credit Card niet, niet meer. Verder dan maar langs de kust richting de volgende overtocht daar moet een camping en een benzinepomp zijn volgens de man in de jachthaven.

Polarcamping Øresvik

Twee tunnels verder en de afslag Eldhaugen zien we inderdaad een verwijzing naar een camping en pomp, we zijn blij en kopen iets lekkers want dat hebben we wel verdiend, toch…
Bij de Polarcamping in Øresvik (https://polarcamp.no/en/accomodation/telt/) (tent NOK 200 € 21,10) zijn de hutten bezet dus zetten we de Fjällräven tent op en gaan daarna Fish and Chips eten in de camping kro, heerlijk, maar vre-se-lijk zoute chips.

’s Avonds maken we nog een wandeling berg op, zitten daarboven even van het uitzicht te genieten, geen middernachtzon, wel een dalende temperatuur helaas en we gaan daarom op tijd naar bed. Mooie dag.

Vrijdag 19 juli 2019 (Sandvika Kilboghavn – Kjøpstad 163 km)
Heerlijk en lang geslapen afgelopen nacht, daardoor wel vroeg wakker, zeven uur en er gelijk maar uit, scheren, douchen, eten, opbreken en al heel vroeg op weg naar de boot 3 kilometer verderop Kilboghavn naar Jektvika met een tussenstop in Oldervika (60 minuten NOK 329 € 34,63). Het is nog erg rustig aan boord en dat blijft het ook op de weg 17 die we vervolgen. Door een tunnel van 7,5 kilometer en verder helemaal langs de kust. Mooie stukken en zeker de moeite waard om te doen.

Bij Ågskardet nemen we de boot naar het schiereiland Esøya (10 minuten NOK 140). Daar gaan we via Sommarset en verderop door de lange tunnel (de Svartistunnelen) van Kilvik naar Fykan en gelijk nog een paar tunnels, richting Ørnes. Onderweg voorbij Barvik gaan we aan de kust bij een strandje de boterhammen eten en net als we weer weggaan komt er een familie om op deze plek te zwemmen.
Het is hier mooi langs, daarom stoppen we bij Grimstad ook nog even om van het uitzicht en het mooie weer te genieten.
Verderop weer een lange tunnel, sorry twee, begint een beetje te vervelen. Bij Kjøpstad, ahum, gelijk na de zoveelste tunnel vinden we rechts een leuke camping (Kjellingstraumen Fjordcamp http://www.campingnor.com/) (NOK 150 per nacht) waar we twee nachten blijven staan. Zetten de ‘grote’ tent op en klaar voor vandaag. Koffie en relaxen.

Bodø is binnen handbereik en dus zitten we overmorgen op de Lofoten.

Zaterdag 20 juli 2019 (Kjøpstad)
We kunnen blijven liggen deze morgen, we hoeven niet weg vandaag. Eerst boodschappen doen in Saura bij de COOP, echt zo’n plattelandswinkel waar de mensen elkaar weer eens zien, even bijkletsen, de roddels van de afgelopen dagen doornemen en weer door. Rijden terug naar de camping om daar eerst koffie te drinken en daarna naar het eilandje Sandhornøya. Is er mooi begrijp ik van de beheerder van de camping. 30 kilometer tot het einde van het eiland met zicht op Bodø. Onderweg moet er een mooi strandje zijn, we gaan het zien.

De witte stranden op Sandhornøya

En het klopt helemaal. Voorbij Kjøpstad slaan we rechtsaf de brug over het eiland op en houden daar rechts aan richting Følvika en gaan daar links en komen mooie plekjes tegen waaronder een camperplaats bij een Spar winkel en een mooi uitzicht op de Sandhornet één van de grote bergen hier. Aan het einde van het eiland, vlakbij de haven van Horstal vinden we nog een camping (https://www.hustadcamping.no/), er is echter geen plek voor tenten ondanks het teken op het bord.
We rijden terug en rijden het eiland verder rechtsom over en gaan bij de splitsing 7438 / 7450 Følvika rechtdoor tot helemaal aan het einde is de bedoeling, maar nog geen twee kilometer verder zijn daar de witte stranden links waarboven de campingbaas het had. Mooi en even zitten genieten van het uitzicht en een groot wit strand in Noorwegen. Volgende week kun je hier ook genieten lees ik op een bord, is er een groot Muziek Festival op het strand. Geinig maar we moeten verder.
Morgen rijden we in alle rust richting Saltstraumen waar we een hut (http://Saltstraumen-camping.no) geboekt hebben.

Zondag 21 juli 2019 (Kjøpstad – Saltstraumen 35 km)

Afscheid genomen van de fietsers uit Driebergen die we nu al een paar keer zijn tegengekomen en nu ook weer op deze camping. We reden gisteren

weg om het eiland te gaan bekijken en wie staan daar bovenaan de weg op de kaart te turen …. juist.
Voorgesteld boodschappen voor ze te doen, maar dat konden ze zelf nog wel doen.

Vanmorgen op tijd weg en we waren dan ook zo in Saltstraumen, even gevraagd hoe laat we in de hut konden en toen een mooi plekje buiten het dorp gezocht om van het uitzicht hier en de vele vissers en bootjes te genieten. Wel de tijd in de gaten houden, want om 15.00 uur is de getijde optimaal om vol te lopen en dat moeten we zien. Dat wil zeggen de fjord loopt vol, vanavond 21.00 uur is het andersom en we hebben dan ook weer veel foto’s en filmpjes gemaakt. Mooi spektakel zo’ getijde stroom.Zitten nu in de hut nog een beetje te lezen en gaan op tijd slapen denk ik. Morgen steken we over van Bodø naar Sørvågen met de boot van 11.00 uur en zitten we op de Lofoten.

Toen we in de middag nog even naar de COOP reden voor wat boodschappen en we stappen in de auto om weer naar de hut te gaan, fietsen onze Driebergers ook weer voorbij. We hebben ze op de brug maar ingehaald, zijn ze te druk met fietsen en met opletten. Gênante vertoning anders”

Maandag 22 juli 2019 (Saltstraumen – Bodø – Fredvang 153 k incl. boot)
Snel opruimen, auto inpakken, sleutel inleveren en karren maar richting Bodø.
Ruim op tijd bij de boot. Gaan bij de balie kijken voor kaarten, maar ze komen straks langs bij de auto. Drinken binnen even een bakkie koffie met een gratis tweede als je dat zou willen. Het is een beetje grijs druilerig weer, moet wel over zijn als we op de Lofoten aankomen. We staan in rij 3 en moet wel gek lopen als we er niet meer op de boot kunnen. Wat blijkt om half twaalf als wij er op mogen rijden ….. juist na ons nog een paar auto’s en klep dicht.

De boottocht zelf gaat grotendeels door de mist, maar naderen we de Lofoten eenmaal en doemen de eilanden groots op, dan lijkt het daar beter weer dan op vaste wal.
We rijden de boot af en laten de stroom verkeer eerst aan ons voorbij gaan, doen dan snel wat boodschappen in Moskenes en rijden verder via Reine, Hamnøya over de E10 naar onze eerste Lofoten camping de Fredvang camping (http://www.fredvangcamp.no) helemaal aan het einde van het eerste, Moskenesøya eiland.

Ge-wel-di-ge plek dit, blijven twee dagen staan en mooie dingen zien.
Zitten nu in de zon te genieten, van de ‘pruttel-koffie’ en de omgeving, links en rechts hoge bergen en voor ons een duinenrij met daarachter strand? Gaan we straks zien.

Dinsdag 23 juli 2019 (Fredvang)
Vandaag zijn we de berg op geweest. Waren er vroeg bij en achteraf maar goed ook. We reden er eerst met de auto heen, wisten immers niet precies waar het was, maar eigenlijk straat uit rechtsaf en we zijn er. Parkeren kost 100,00 kronen, ja daggg, dus terug naar de camping, auto parkeren en de misschien 1,5 km naar de startplek van de wandeling gelopen.
Begin stukje is vlak en goed te doen, maar aan de voet van de berg begint het al lastiger te worden. Komt ook bij dat we dit soort wandelingen al een tijdje niet meer gedaan hebben, dus even wennen. Na en kilometer gaat het al vrij steil omhoog en dan schijnt de zon ook nog eens, hard werken. Halverwege kun je kiezen voor de route naar de hut of rechtdoor de berg op. Wij doen het laatste. (kijken we ’s avonds bij de tent met de verrekijker nog eens richting berg, zien we de hut daar gewoon liggen. Best wel groot en wellicht kun je er slapen).
Verder gaat het omhoog en dat laatste stuk gaat over deels heide en rots, lastig lopen en we zijn dan ook blij als we boven zijn, een geweldig uitzicht hebben en ook nog eens lekker kunnen zitten. Eten we gelijk de boterhammen met wat sap uit een pakje en kijken naar de inmiddels vele mensen die naar boven komen.
Maar ja, wij moeten weer naar beneden en dat zal nog even lastig worden met die drukte. Eenmaal voldaan terug op de camping blijken we over het afdalen een half uur minder gedaan te hebben. Maar wat geeft dat een voldaan gevoel zo’n wandeling zeg. We zitten er nog helemaal na te genieten.

Gaan onder de douche en dan nog even met de auto een blokje om. Komen we aan de andere kant van de berg en blijken daar nog heel veel meer auto’s geparkeerd te staan. Die zijn dus allemaal nog op de berg. Of is dit de officiële opgang? (https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/ryten-41575046)  

Woensdag 24 juli 2019 (Fredvang – Valberg 59 km rechtstreeks)
Vandaag trekken we verder over de E10, richting Leknes, moet een grote plaats zijn volgens de kaart. We krijgen de tent nog net droog in de auto, het is slechter weer geworden, het miezert en dat zal het en een groot deel van de dag blijven doen. Bij Ramberg gaan we even de weg af om stokvis te fotograferen. Jemig wat meurt dat spul zeg!!

Glasshytta Vikten

Wij rijden aan de Oostkant weg 7596 naar de kust naar het plaatsje Nusfjord (https://nl.wikipedia.org/wiki/Nusfjord), het oudste bewaarde dorp van Noorwegen en nu een toeristische trekpleister en dat is het. Alle hutten staan er om aan gasten te kunnen verhuren, niet om te bezichtigen. Zit je daar aan de broodmaaltijd en trekt er een stoet Duitsers en een afgedwaalde Hollander voor je raam langs, gezellig…

Op Flakstadøya  (bij Vareid, links weg 7600 op) bezoeken we een glasblazerij (Glasshytta Vikten- http://glasshyttavikten.no/english/) vallen midden in een live demonstratie. Maken mooi spul, maar hoe krijg je het heel mee naar huis. Wellicht op de terugweg nog eens kijken. Aan de overkant van de weg zit een zelfde soort gebouw, ook veel glaswerk, maar dan is het een cafe met heerlijke koffie.

Terug richting Vareid en linksaf richting Leknes lijkt een grote stad, maar het is niet meer dan een groot overdekt winkelcentrum waar we even rondlopen en boodschappen doen. We willen proberen bij Vika/Storfjord, weg 815, op het Lofotencamp een hut te bemachtigen, maar helaas allemaal bezet. Brustranda camping - wij stonden heeeeeelemaal linksDus rijden we op advies van de campingaanbod naar Valberg de Brustranda Sjøcamping (http://www.brustranda.no) waar meer hutten zijn, maar ook daar, alles bezet. Dus zetten we de tent maar op voor één nacht. Mag de naam camping eigenlijk niet dragen. Drie toiletten annex douche voor alle kleinere hutten en de kampeerders is wel erg minimaal. We doen het er voor, morgen weer verder.

Donderdag 25 juli 2019 (Valberg – Sortland 161 km rechtstreeks)
Vroeg er uit, het is gelukkig droog, spullen oppakken en daar gaan we weer. Gisteravond gedoucht dat scheelt nu tijd. We rijden verder langs de kust over de 815/817. Het stuk tot Smorten is erg mooi en we maken flink wat foto’s. We volgen nu een stuk E10 tot het stadje Svolvær, nog steeds langs de kust maar ook met vergezichten ook landinwaarts. Wat is het hier mooi zeg. Bij Gimsøystraumen komen we langs een hele mooie camping, maar, nog te vroeg om nu de tent al weer op te zetten, dus we gaan door. Vlak voor Svolvær komen we er nog één tegen.

Svolvær is inderdaad een stadje met een leuk centrum aan de haven. De zo’n schijnt inmiddels weer en we gaan dan ook eerst even een kop koffie drinken met uitzicht op de haven. Je kunt hier ook met een kajaktour mee of een seacruise, maar ja beiden gaat minstens 3 uur kosten en dat is te lang als we nog verder willen.
Koop nog even een stel Ecco sandalen, want die van mij ben ik vergeten en verlaten de stad in de richting van het noorden over de E10. Verderop zien we de groep kajakkers onder langs de kust varen, mooi gezicht en moeten we zeker een keer doen.
Bij Vestpollen slaan we linksaf (weg 7638) naar de kust richting Inedret / Eidet en ook net voorbij die plaats zien we een mooie camping bij Sandsletta, maar nog steeds te vroeg.
De omgeving begint hier langs de kust een beetje eentonig te worden en dat blijft helaas zo tot Fiskebol, hebben onderweg nog wel ergens brood gegeten, bij Lauvik/Lauvika, daar was het wel mooi, maar verder valt het tegen.

Fiskebol – Melbu

Bij Fiskebol nemen we de boot naar Melbu (NOK 157 auto met bestuurder + extra persoon NOK 54), maar hij is net weg als wij de lege haven in/op rAan de andere kant rijden we linksom weg 7634 langs de kust tot Storkmarknes. Dit stuk is erg mooi, met onderweg mooie witte stranden waar we even de benen strekken en genieten van het uitzicht over zee. Er is hier een mooie plek van gemaakt met picknick banken en een toilet. Die mag wel een keer een beurt hebben, maar er is er één.
Om de route te vervolgen, moeten we eerst een hele lange brug over en gelijk daarna linksaf. Dit gaat een heeeeel lang stuk worden, want behalve een kleine camping ergens in het begin, zien we er verder helemaal geen en het is er zo mooi. Voor Sortland staan er weer twee op de kaart en de eerste de beste, de Sortland camping & Motell NAF*** (http://www.sortland-camping.no/) nemen we én een hut. Daar zitten we nu aan de Macaroni en het is goed.

Vrijdag 26 juli 2019 (Sortland – Kråkberget 43 km rechtstreeks)
Druilerig weer vandaag, maar de voorspellingen voor deze dag en de volgende zijn goed. De 820 / 7686 naar het Noorden afgereden naar de kust het plaatsje Smines vlak onder Øksnes op het andere eiland Skogsøya. Als je wilt kun je hier de boot nemen naar Øksnes.
Ondertussen zitten we vanuit de auto te kijken naar een zevenhonderd die met een gevangen vis aan het dollen is.
We rijden verder, de omgeving is hier echter niet spectaculair te noemen en we zien veel huizen die verlaten zijn. De hele omgeving hier ziet er een beetje verlaten uit. Afgezien van het weer is Vesterålen niet echt een gebied om te bezoeken. We rijden verder op de 7650 en komen in de buurt van Auvåg bij Ringstad uit waar we koffie willen drinken, maar helaas het restaurant is nog dicht en gaat pas om één uur open. Wachten we daar op???
Nee dus, aan de overkant van de bocht aan de 7646 bij Straumsnes vinden we een mooi plekje in een oude verlaten haven en daar zetten we zelf koffie en eten we gelijk ons brood.

Fjordcamp camping

We rijden verder de 820 rond via Steinvika, Straume (zouden twee campings moeten zitten, geen gevonden), Rise tot we weer terug bij Kråkberget zijn. Dan daar maar naar de camping die werd aangegeven, de Fjordcamp camping (https://www.fjordcamp.no/). Daar zitten we nu, mooi plekje aan het water, mooi wit stukje strand, maar begint te waaien en koud te worden.
Laat op de avond laat (21.30 uur) valt de zon ineens op de tent, er uit en schitterende foto’s gemaakt. Heel mooi om te zien hoe de zo’n dan op het water ‘valt’ en de omgeving in de schijnwerpers zet, echt mooi.

Zaterdag 27 juli 2019 (Kråkberget)
Vanmorgen werden we wakker met de warmte van de zon op de tent. De bedoeling is dat we Vesterålen verder gaan bekijken. We rijden terug via Kråkberget over de 820 richting Skjetfjordeidet, Frøskeland, en daar de 821 omhoog in de richting van Elvenes en na Myre de 767 naar Nyksund. De weg gaat daar niet verder. Een mooie streek wel en het weer is goed, wat willen we nog meer. We rijden Myre binnen en dit doet ons aan de uitgestrekte plaatsen in Australië denken. Eerst maar naar de haven, mooi en veel boten waarmee je de zee op zou kunnen, met name om te vissen. Dan richting het centrum om de boodschappen in te slaan. Het is een REMA1000 dit keer en ook nu weer, wat een ruim aanbod.

Het centrum zelf stelt niet zoveel voor, dus door richting Nyksund, moet mooi zijn volgens H&H, het laatste stuk gaat strak langs de kust en dan ineens om de bocht ……. wat een uitzicht. Leuk kustplaatsje, we drinken er koffie met iets lekkers, schieten wat foto’s, genieten van het uitzicht op zee en gaan terug naar de auto. Wij hadden die buiten het dorp laten staan, hoeft niet, maar deden we wel.
Weer terug naar Myre en gelijk links weer omhoog de 7668 op naar Slogly Øya en Stø ook mooie kustplaatsen. Met een bocht naar beneden, weg 7670, komen we op Gisløya terecht, een schiereiland met zicht op Andøya. Daar komen we deze keer niet, we gaan terug richting Lofoten morgen.
Terug naar Myre en daar naar links weg 7674 Alsvåg en even voor Lia stuiten we de op de Toftenes camping (http://toftenessjohus.no/), maar als we er gaan kijken is het in feite een camping met alleen maar hutten. Jammer de bammer, wel drinken we er even koffie en gaan toch even kijken of er niet ergens een tenten- en caravanveld verstopt is, helaas en dus gaan we verder.
Verderop bereiken we de 820 weer en rijden deze weer richting tent. We eten soep met een broodje ei met ham en genieten van het weer en uitzicht. Morgen gaan we via de grote E10 weer richting Lofoten.

Vesterålen is, vinden wij na deze dagen, best wel een bezoek waard, alleen moet het weer dan wel meezitten en moet je er soms wat afstanden voor rijden om de pareltjes te zien zoals Nyksund, Myre, het schiereilandje waar Hovden en Malnes op liggen, het eiland Hadseløya etc.

Zondag 28 juli 2019 (Kråkberget – Kabelvåg (Svolvaer) 160 km rechtstreeks)
We gaan via weg 820 richting Sortland, daar de 85 op en bij Gullesfjordbotn E10 op richting Fiskebol, Svolvær en verder.

Kabelvag camping. Achter het witte huis was nog een kampeerveldje

Voorbij Svolvær vinden we bij Kabelvåg een camping, de Kabelvåg Feriehus and Camping (http://www.kabelvag.com) en blijven hier de komende drie dagen staan. Lekker luieren en een dag de zee op met een Tour en we willen nog een wandeltocht maken hier in de buurt.
We waren in Svolvær nog bij de Tourist info om naar een camping te vragen, maar de camping ten oosten van de plaats hebben we even bekeken maar (voor ons) niet geschikt bevonden als camping om drie dagen te staan.
We waren al eerder in dit plaatsje, dus dronken we onze koffie dit keer bij een andere tent op het marktplein. Ook lekker, met een zoete waffel met geitenkaas ertussen, jammie.
Zitten nu op de camping onze maaltijd klaar te maken en de zon verdwijnt zo achter de bergen, dus we zoeken het straks hogerop, om daar nog even van het zonnetje te genieten.
Morgen eerst een Tour over zee tussen de eilanden door, zin aan.

Maandag 29 juli 2019 (Kabelvåg)
Jeetje, wat schitterend om met een schip (http://lofotencruise.no) met een Zuid Afrikaanse historie, vier man/vrouw personeel en 7 gasten de zee op te gaan. Bij lange na niet zo professioneel als die grote boten die ook in de haven liggen, maar persoonlijke aandacht én vissoep met een broodje halverwege en niet na precies drie uur weer in de haven maar bijna vier uur.

Geweldig onder anderen Zeearenden gezien vanaf de boot en kennis gemaakt met een leuk Duits stel, waar we veel mee hebben gedeeld; over van alles en nog wat, kinderen en zo. Nu die het huis uit zijn, is er weer tijd voor het reizen naar dit soorten landen. We moeten van hun nu naar Nieuw Zeeland.
Na afloop nog even door de ‘stad’ geslenterd en toen op naar de auto. Toen we die parkeerden kregen we het niet voor elkaar er een dagkaart uit te krijgen, ook niet met hulp van een Noor. Dan maar op zoek naar gratis WiFi, gauw een parkeer app installeren en ‘kijken wat ie doet’. Na afloop terug bij de auto geen briefje achter de ruitenwisser en dan gaan we er maar vanuit dat het goed gegaan is.

Op de camping onze Zwitserse buurman gesproken met zijn kapotte fiets. Had vijf gebroken spaken in een tunnel opgelopen en moest wachten tot vandaag de winkels weer open gingen. Maar het was gelukt en nou kan ie verder, morgen.
Morgen gaan wij de berg op, of rond het meer wandelen, moeten we nog even zien.
Morgenavond is de Noorse tv hier op de camping en misschien krijgen we dan wel landelijke bekendheid.

Dinsdag 30 juli 2019 (Kabelvåg)
Heerlijk rustig aangedaan, dat wil zeggen, we hebben een pittige wandeltocht gemaakt naar een bergtop vlak achter de camping met de naam Adelaarsberg. Best wel een steile klim naar boven, vooral op het laatst stuk, maar wat een uitzicht. We waren vroeg, dus alleen op de top. Genoten van het geweldige uitzicht, uitzicht over de camping tot helemaal naar het vasteland. Geen Arend gezien trouwens.
Op de berg Jan gebeld om hem te feliciteren even kort bij gekletst en toen weer naar beneden.
Dat ging verrassend makkelijker dan we gedacht hadden, prima zelfs. Op de camping eerst even uithijgen, daarna douchen en dan op de luie kont, heerlijk boek lezen etc.

’s Avonds was er vanaf de camping een zomeravond uitzending van de Noorse tv, kan je vergelijken met de BBC zei de jongedame, maar ik kon er geen touw aan vastknopen. Zelfs omroep MAX zou dit beter doen, maar goed, allemaal enthousiaste mensen dus niet zeuren. Mooie avond weer.

Woensdag 31 juli 2019 (Kabelvåg – Fredvang 96 km rechtstreeks)
We gaan weer verder. Inpakken en verder terug de Lofoten in richting het zuiden. Deze Fjordcamp camping (https://www.fjordcamp.no/) nabij Svolvær is een goede basis om een paar dagen te verblijven. We rijden terug over de E10 en gaan links de 816 op om te kijken bij Henningsvær, moet een mooie plaats zijn volgens onze Zwitserse fietser. Op de smalle weg er naartoe komen we veel mensen tegen die in het wild aan het kamperen zijn. Hoe dichter we bij de eerste brug komen die toegang geeft tot Henningsvær, hoe meer tenten we in de bergen langs de weg zien. Dit is niet normaal meer zeg.
We parkeren de auto en bij het uitstappen, de auto naast ons stond flink scheef in het vak, toucheer ik, zoals wel vaker gebeurd, met ons portier de auto naast ons. Verder niets aan de hand tot dat moment. We lopen door het stadje echt leuk maar (10,.00 uur) nog niet helemaal klaar voor de stroom toeristen, dus zitten we samen met nog een toerist koffie te drinken bij Galleri Lofoten,een zaakje dat ook een galeri en giftshop heeft. Daar liggen een paar mooie boeken bij voor maar NOK 60 per stuk. Koopje! Dus we kopen er drie en gaan verder. Komen we nog langs een Duitse bakker (Bakeri Unseld) die zich daar heeft gevestigd, een winkeltje een stuk kleiner nog dan Ten Broeke en kopen daar heerlijk brood. Verder lijkt alles een beetje op elkaar dus hebben we het wel gezien.

 

Komen terug bij de auto en loopt de eigenaar van de auto naast ons (gozer met lang sluik haar, een Engert dus) een beetje om zijn auto heen en vooral aan de ‘onze’ kant. We geven er verder geen aandacht aan, moet ie maar wat zeggen als er iets is, en rijden het plaatsje weer uit.

We vervolgen de E10 in de richting van Å (helemaal in het Zuiden) en net voor de brug over de Gimsøy straumen worden we ingehaald door een dame in een auto. “Die heeft haast, moet zeker op tijd op het werk zijn” denken we nog. Verderop bij een afslag naar rechts zit de bestuurder opeens te gebaren dat we moeten volgen concluderen we later, blijkt het die gast van de parkeerplaats te zijn. Wat wil die nou roept Gerdie. Die wil het schrammetje dat hij op z’n auto gevonden heeft verzilveren zeg ik, gewoon doorrijden Gerdie, geen aandacht aan geven. We rijden verder en gaan de brug op en er eenmaal overheen en verderop de grote weg af om een rondje te maken langs de kust. Hadden we bedacht te gaan doen en het moet er mooi zijn.

Vanaf daar niets meer gezien van de meneer die dacht even een paar toeristen te kunnen mangelen. Je schrikt wel even, maar we wisten gewoon dat we geen deuk, laat staan een kras, hadden veroorzaakt.

Verder is die ronde die we maakten via Barstrand en Goimsøy, echt wel een aanraden. Halverwege bij Vinje aan de splitsing, zien we een echte ouderwetse Landwinkel, de Gimsøy Landhandel Lofoten AS (https://www.gimsøy-landhandel.no/) staan. Moeten we toch echt even naar binnen. Zo’n kleine winkel en nagenoeg alles is er te koop, geweldig! Rijden het eiland verder rond Gimsøya en Goimsøymyrene, mooi daar, ook het volgende stuk E10. Komen later via Vestvågøy ook weer in Leknes en tanken daar en doen boodschappen. Drinken bij de Lofoten bakeri een cappuccino met wat lekkers en gaan daarna verder in de richting van Fredvang. Daar staan we nu op de camping (http://www.fredvangcamp.no) waar we eerder ook stonden en een mooie wandeling hebben gemaakt.

Donderdag 1 augustus 2019 (Fredvang – Moskenes – Bodø – Mo i Rana 353 km inclusief boot)
We hadden gistermiddag de ’tunnel’ tent opgezet, want vanmorgen erg vroeg op om de boot van 09.00 uur uit Moskenes te kunnen halen. Heb geprobeerd kaarten te bestellen, maar kan niet moet bij de boot én dat hebben we gered, we staan nu bij de boot en het is 07.49 uur.

We dubben nog even of we Bodø ingaan als we de plas over zijn. En anders rijden we door over de E6 richting Fauske. We rijden door, nog lekker vroeg dus even wat kilometers maken. We rijden de E6 verder af naar het zuiden en ervaren dat het hier heel anders is qua omgeving dan waar we vandaan komen. Veel weidser en open hoogvlaktes. We kennen het wel, maar is al weer even geleden.
Op dit moment zijn ze erg druk met werkzaamheden aan de E6. Wij kwamen op een stuk onderhoud aan de weg van 25 kilometer en hier en daar komen compleet nieuwe stukken weg die al klaar zijn en parallel aan het oude stuk liggen te wachten voor ingebruikname. Zonde van het landschap, maar ja, de mens wil snel van A naar B.

Røssvoll Camping

Aan het einde van de dag vinden we net voor Mo i Rana links van de weg de Røssvoll Camping (http://booking.visithelgeland.com/no/overnatting/a492418/r%C3%B8ssvoll-camping/detaljer), lekker klein, aan het water en nog één tent-camping-gast. Mooi in de zon en die schijnt nog wel even zo te zien. Af en toe gaat er laag een vliegtuig over richting de Mo i Rana luchthaven, beetje kabaal verder niet. Nu eerst een broodje met zalm en ei, hmm heerlijk.
Nog even assistentie verleend aan twee buitenlandse heren die voor het eerst een tent aan het opzetten zijn. De andere campinggast leent een hamer en met mijn tips staat er na een kwartier iets wat op een tent moet lijken. Welterusten heren, wij zijn morgen foetsie …..

Vrijdag 2 augustus 2019 (Mo i Rana – Steinkjer 358 km)
Wederom een stralende zonnige morgen vandaag. Tent laten drogen (condens), ondertussen scheren, douchen, spullen opruimen en een uur later zitten wij meestal in de auto. Verder richting het zuiden over de E6 richting Mosjøen.
Mo i Rana stelde niets voor, een hele uitgebreide stad met veel industrie. Daarna komt een lange tunnel van 8,5 kilometer en dan weer een stuk E6 waar ze de weg nog verschrikkelijker aanpassen dan eerder deze dag. Verschrikkelijk, omdat de natuur volledig op de kop gaat, jammer.
We rijden Mosjøen binnen en gaan op zoek naar een lekkere kop koffie en vinden die na even zoeken. Komen er dan ook achter dat dit best een leuk, kunstenaarsdorpje is. Lopen een boekwinkel binnen en vinden daar een mooi recent fotoboek over Noorwegen voor een heel mooi prijsje, die moeten we hebben. De plaats ligt aan het water, aan het einde van de Fjord, beetje Lofoten-achtig.

Mosjøen

Het dal waar we doorheen rijden doet veel aan het Zwarte Woud denken, veel bos en op en neer met de weg, hier en daar een uitzichtpunt.
Verderop bij Fellingfors / Grane zetten we de auto bij een grote waterval op een doodlopend stukje weg. Er staan een paar mannen aan de andere kant van het water te vliegvissen en ik maak voor Mats een filmpje. Niet om hem te plagen, maar ik weet hoe mooi hij dit zou vinden om te doen. Dit is de Svenningselva in het Svenningdalen en deze gaat verder zuidwaarts over in de Namsen één van de grote Zalmrivieren hier.
Vanaf hier rijden we het Namdalen door, is een beetje eentonig stuk voor ons tot Grong.
Ook hier nog steeds onderhoud aan de (nieuwe) weg. Is dat nou allemaal nodig?

Follingstua camping
Føllingsstua camping

Nog weer verder hebben we, gelukkig voor de afwisseling, een mooi uitzicht op de besneeuwde bergen van de Kjølstadfjellet. Mooi, erg mooi.
We komen tot slot uit op de Føllingsstua camping (https://www.follingstua.no/) even voor Steinkjer met het uitzicht op het meer. We zetten onze Fjällräven tunnel weer op en het is klaar voor vandaag.

Wat ons wel is opgevallen deze vakantie, is dat het trekken met een tent als slaapmiddel door Noorwegen niet meer van deze tijd is. Steeds vaker zien we dat de Campers en caravans vooraan staan en dat de tenten een beetje aan de zijkant een plekje mogen zoeken. Jammer.
Sowieso is het camper hier en camper daar in Noorwegen en zien wij onderweg dat de gewone kleine campings met hutten er door moeten sluiten of bijna geen klanten meer hebben. Ook jammer.

Zaterdag 3 augustus 2019 (Steinkjer – Oppdal 235 km)
Wat gaan we doen, gaan we door naar de Jotunheimen of blijven we hier nog een dag en een nacht?
Nee, we trekken verder, maar niet via de E6, maar voor Steinkjer gaan we rechtsaf weg 17 op en verderop bij Vellamelen links de 720 op langs Malm, boven Trondheim langs zeg maar. Je rijdt dan langs het flord richting kust alleen is het er niet druk, sterker nog, verderop na Ronos, komen we niemand meer tegen. We zien een verwijzing naar een parkeerplaats met zwemmogelijkheid, daar gaan we heen en wat denk je ……… Duitsers, met de camper hebben zich daar in het hoekje van de parkeerplaats met uitzicht op het fjord genesteld en genieten daar. Zou ik ook doen denk ik dan maar. Maar is toch niet te geloven …..

Bedoeling is helemaal door te rijden tot Rørvika en daar de veer naar de overkant, Flakk, te nemen. Je komt dan ten westen van Trondheim aan en kunt daar de 715 / 707 langs de kust verder volgen, Rye, Spongdal, Bra en dan onder Trondheim rechtsaf de E39 op richting Orkanger en daar naar beneden over de 65 en verderop de 700 tot Berkåk dan de E6 richting Oppdal.
Bij Oppdal rijden we de eerste camping voorbij en kijken bij twee andere campings ongeveer 15 kilometer verderop. Geen gezicht, dat zijn geen (tent) campings waar wij willen staan en dus terug naar de eerste (http://www.imi-stolen.no) en daar staan we nu. Op een plek van een caravan die verkocht moet worden, heerlijk nog tot zeker half negen in de zo’n, maar daarna zal het net als andere avonden wel koud worden.

Dombås troll

Zondag 4 augustus 2019 (Oppdal – Skjåk 206 km)
We verlaten Oppdal en blijven niet nog een nacht. Fijne kampeerplek zo zonder buren, maar we willen verder naar Lom.
Eerst komen we door het gebeid waar we ooit gewandeld hebben, bij Hjerkinn, helaas kunnen we daar niet terecht voor koffie en dus maar door. Wel herkennen we veel terug van vroeger. In Dombås stoppen we wel, zijn we vroeger ook geweest en maken een foto bij de grote Troll voor de mannen, kijken hoe ze reageren. De koffie is er goed en we kopen er souvenirs voor het thuisfront. En weer door …..
We komen langs de Bjørkhol camping (http://www.bjorkhol.no/) en die is, o wat zijn we blij en wat een pareltje nog, in het geheel niet verandert. We rijden er even op en ook het tentengedeelte is nog precies zo als toen met de jongens. Verderop zitten er nog een paar en daar kun je ook nog steeds met een tent terecht. Het is hier mooi in het Gudbranndsdalen alleen wel even de toiletten op de parkeerplaatsen schoonmaken.
Bij Otta rijden we rechts het Ottadalen in richting Lom, bekend terrein voor ons en het blijft mooi hier in de omgeving.

Gjeilo camping
Gjeilo camping

Verderop Lom, kennen we erg goed, is ook hetzelfde gebleven, maar druk druk druk. Met Gerdie hier de afspraak al gemaakt dat, als de Gjeilo camping er nog is, ik de stroming ga overzwemmen net als toen met de jongens én we bij de bakkerij in Lom lekker brood halen en hiervan een foto naar Peter en Mieke Onis sturen. Die kennen dit gebied ook. De camping (http://www.gjeilocamping.no) is er nog, daar staan we nu voor drie nachten én sterker nog, weet je wie er ook zijn ….. Peter en Mieke Onis uit Lochem. Dat verzin je toch niet. Zo dachten zij er ook over, hadden ons eerder in de smiezen dan wij hun.

Mieke zet koffie terwijl wij de tent opzetten, zij gaan morgen verder naar Geirangen en met als eindbestemming Stordal.
Al wel gezien trouwens, dat van de stroming helaas niet veel meer over is. De diepe geul is er nog wel, maar is geen uitdaging meer, dus jammer Gerdie.

Maandag 5 augustus 2019 (Skjåk)
We zwaaien Peter en Mieke uit, die willen voor half 10 – 10 uur voorbij Geiranger zijn, voor dat daar de gekte uitbreekt.

Wij gaan even naar Lom, naar de bakkerij van Lom (www.bakerietilom.no) met het lekkerste brood van Noorwegen. Dat vinden wij en de rest van de rij voor ons, die al staan te wachten. Doen nog een paar andere boodschappen en rijden terug naar de camping. Vandaag is een echte rustdag, even helemaal niets doen behalve op de kont zitten.

We hebben ook besloten hier nog tot donderdagmorgen te blijven, nemen we waarschijnlijk de laatste avond hier een hut, rijden dan naar Mieke in Gjøvik, hebben we vrijdag nog en dan zaterdag vroeg op en weg om rond 12.00 uur bij de boot te zijn.
Van Mieke en Peter begrepen we nog dat er hier in oktober vorig jaar (2018) een overstroming is geweest. Water kwam tot voorbij de receptie en het toiletblok. Gelukkig waren ze goed verzekerd en is het geheel nu compleet vernieuwd.
Je kunt het aan de grond ook merken, op de plek waar wij staan, vrij hoog, ligt rivierklei. Daarvoor moet het water wel eerst over een richel van meer dan een meter hoog.

Dinsdag 6 augustus 2019 (Skjåk)
Wat gaan we vandaag doen, hoe is het met het weer?
Weer valt nu nog wel mee, maar de verwachtingen zijn dat het na twee uur omslaat. Maar ja, dat zeiden ze gisteren ook.
We hebben uit voorzorg in ieder geval om geboekt naar een hut voor komende nacht. Na 12.00 uur kunnen we er in, tot die tijd spullen opruimen, want de tent, die gebruiken we dit jaar waarschijnlijk niet meer.

De Mier III droog in de hoes gekregen, die kan onderop hebben we niet meer nodig. Ook het plastic droog in de zak en de rest zoeken we in de hut (nummer 7) wel uit. Als we alles overgebracht hebben, gaan we nog even naar Lom, we willen nog wat boodschappen doen en iets lekkers halen bij de bakker. Als we richting Lom rijden, wordt het in die buurt als maar donkerder. Het kon daar al wel eens behoorlijk regenen en inderdaad als we het dorp binnenrijden, ongeveer 5 kilometer van Skjåk, regent het daar al, vijf kilometer terug nog niet.
We gaan ook langs de Vinmonopolet, dat is de winkel die alcoholhoudende drank mag verkopen, supermarkten niet, kopen een lekker Australisch wijntje voor bij het eten en voor vanavond. Gaan nog even in het Nationaal Park Museum kijken of daar nog iets moois te zien is en wat wij nog niet kennen.

De rivier loop dwars door het dorp. Op de achtergrond het Museum

Er draait een mooie film over een jaar in de Nationale parken in de omgeving, Reinheimen, Dovrefjell-Sunndalsfjella, Breheimen, Dovre, Rondane en Jotunheimen. Mooi, erg mooi.

Terug naar de camping – hut, met de boodschappen en lekker uit de wind in de zon verder lezen in mijn tweede boek deze vakantie. Van J. en C. op m’n verjaardag gekregen.
Na het eten is de regen inmiddels hier ook doorgedrongen en gaan we maar binnen zitten, het is ook nog eens koud geworden.
Morgen in een rustig tempo, via o.a. Beitostølen naar Gjøvik rijden, zien we Mieke weer en kunnen weer even bijkletsen.

Woensdag 7 augustus 2019 (Skjåk – Gjøvik 254 km)
We kunnen op tijd weg vandaag, immers we zitten in een hut. Het weer valt mee en richting Lom lijkt het nog beter te worden, gaat een mooie dag worden.

Beitostølen

We moeten eerst een stukje terug over weg 15 naar Vågåmo en dan iets voor Tessand, Strond (met een d) rechtsaf weg 51 op, gelijk vrij pittig omhoog en gaat over de hoogvlakten dan kom je langs bekende plaatsen als Bessheim, Gjendesheim, Bygdin, Beitostølen etc. Mooi gebied, gaat stijl op en neer en veel schakelen dus.
Voor Beitostølen hebben we nog even een ’top’ beklommen. Beitostølen zelf is nu 12 jaar later verschrikkelijk, helemaal volgebouwd en niets meer aan. Bij Fagernes weg E16 moeten we bij Leira, Bjørgo even opletten, want daar moeten we naar links weg 33 afbuigen naar Dokka om in Gjøvik terecht te komen. Via Dokka waren we er zo en met de beschrijving van Mieke kwamen we vrij probleemloos bij haar nieuwe stek boven op de berg. En nu zitten we daar, hebben de pasta net op, kijken naar het Nederlandse nieuws en kletsen wat.

Mooi einde van de vakantie.

Zaterdag 10 augustus 2019 (Gjøvik – Oslo 146 km)
Vroeg op, immers een boot te halen vandaag. Zitten samen aan het ontbijt, wisselen nog even wat tips uit over planten en bomen in de tuin en gaan keurig op tijd richting Olso over de weg links van het meer langs 33 / 2366, advies van D. en M. en niet gelijke E6 op.

Precies om twaalf uur sluiten we aan in de rij en tot onze verbazing mag ‘onze’ rij er het eerste op. Even goed in ons opnemen waar we staan met de auto en dan op zoek naar de hut. Ook die vinden we eenvoudig, maar mogen er pas om kwart over één in, dus gaan we eerst koffie drinken op het deck waar ook winkels zijn. Die zijn nog dicht maar koffie kan er al wel gedronken worden.
Leuke avond, lekker gegeten, show met zang en dans gezien en toen lekker slapen.

Zondag 11 augustus 2019 (Kiel – Lochem 447 km ex. omleggingen)
Heel luxe hadden we ook nu ontbijt, maar aan die schranspartij, waaraan we mensen zich zien overgeven doen wij niet mee en gaan nog even aan dek, pikken zo het zwemgedeelte van een triatlon in Kiel nog mee en tot slot van deze vakantie de binnenkomst in de Kielerbucht.
Het is mooi weer, top, goede afsluiting voor een mooie vakantie. Deze vier weken vlogen voorbij.

Op de weg terug nog weer meer onderhoud dan op de weg naar het noorden. De App komt voor Osnabrück met een alternatief die 30 minuten sneller zou moeten zijn. We gaan het meemaken.

 

Noorwegen blijft een mooi land om je vakantie in door te brengen, maar helaas is de ontwikkeling zo dat de meerderheid er voor kiest om dit met een camper, een bobil, te doen. En daar moet je tegen kunnen als kampeerder per personenauto én tent. Wen er maar aan? Tja, het is niet anders …